Wat te doen in de vakantie?

Yes! De kinderen zijn 6 weken vrij. Even lekker genieten van de rust en vrijheid die we hebben. Even niet elke dag denken aan school.

Maar misschien hebben sommige kinderen wel behoefte aan wat educatief vermaak tijdens de vakantie. We hebben hieronder een aantal activiteiten of verwerkingen neergezet die de kinderen heel leuk in de vakantie kunnen doen.

Zomerboek Festival

Lekker aan de slag met Festival! Dit vrolijk zomerboek staat vol met leerzame opdrachten uit de taal en rekenmethodes. Download hier het boek voor uw zoon of dochter

Lezen in de zomervakantie!

De zomervakantie staat voor de deur, waarin kinderen heerlijk veel kunnen spelen. Maar zorg er ook voor dat het kind goed blijft lezen om een ‘leesdip’ te voorkomen.

Om het lezen te stimuleren kunnen de kinderen deze ZOMER- LEESBINGO doen. Dit vinden kinderen vaak erg leuk. Ook luisterboeken zijn geschikt om het lezen te stimuleren.

Jullie kunnen hiervoor de app ‘online bibliotheek’ installeren op de telefoon of tablet. Deze zomer (1 juli-31 augustus) zijn alle luisterboeken voor kinderen/jeugd gratis. De kinderen hoeven geen lid van de bibliotheek te zijn om hiervoor gebruik te maken.

Nog een paar praktische tips voor het lezen in de vakantie: 

 • Veel (jonge) kinderen vinden het fijn om de beurt te lezen in een boek. Bijvoorbeeld om en om een zin of een bladzijde.
 • Blijf ook voorlezen. Ook oudere kinderen vinden het heerlijk om naar een verhaal te luisteren! Het luisteren naar verhalen is leuk en ontspannend. 
 • Houd het lezen leuk en gezellig. Plan het lezen op vast momenten, zodat het een routine wordt.
 • Ga langs bij de bibliotheek van Barneveld om leuke boeken uit te zoeken voor de zomervakantie. Als kinderen zelf mogen kiezen zijn ze ook meer gemotiveerd om te lezen.

Oefenen met rekenen in de vakantie

Van klokkijken, meten en betalen tot schattingen maken: hoe ouder een kind wordt, hoe belangrijker rekenen wordt. Het is dan ook altijd goed om thuis te oefenen met rekenen, ook in de vakantie. Maar hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft?

Oefenen met rekenen
In de vakantie bezig zijn met school? Echt leuk klinkt het natuurlijk niet. Vakantie is immers de tijd om uit te rusten, te spelen en lekker buiten te zijn. Toch zijn er genoeg leuke manieren om ook in de vakantie te blijven oefenen met rekenen, zonder dat daar rekenboekjes en schriften aan te pas komen.

Oefenen met rekenen in dagelijkse situaties
Rekenen hoeft niet met een boekje achter het bureau. Via alledaagse situaties leert een kind ook veel. Hier een aantal voorbeelden:

 • Maak samen met kind een boodschappenlijstje en laat hem schatten hoeveel boodschappen er nodig zijn. Laat je kind vervolgens alles bij de kassa afrekenen en het teruggegeven geld natellen.
 • Ga gezellig samen met je kind in de keuken aan de slag. Bak bijvoorbeeld een taart en laat je kind het recept lezen en alle ingrediënten afwegen.
 • Ga je met de auto op vakantie? Laat je kind uitrekenen hoeveel kilometer het nog is naar de eindbestemming. Afhankelijk van de gemiddelde snelheid kun je je kind laten uitrekenen hoe lang het nog duurt voordat jullie er zijn. Of laat hem zelf de route bijhouden op een wegenkaart: wat is de verhouding van de afstanden op de kaart en het echte aantal kilometers?
 • Als je kind al wat ouder is kun je een gesprek voeren over zakgeld. Hoe lang moet je kind bijvoorbeeld sparen voordat hij iets kan kopen wat hij graag wil hebben

Spelletjes
Er zijn genoeg spelletjes waarmee kinderen in een ontspannen vorm kunnen oefenen met getallen en rekenen:

 • Ganzenbord
 • Monopoly
 • Rummikub
 • Triominos
 • Yahtzee

Rekenapps om mee te oefenen
Als je kind vooral graag spelletjes speelt op de tablet, zijn er allerlei leuke reken-apps om mee te oefenen: